En ny grej blir att man kan köpa sample av en provning som man inte kan deltaga i.

Det är bara att höra av sig till Flemming eller Thomas om man önskar sample

Litet räkneexempel på systembolagets mest sålda whisky Canadas Lord Calvert:
Lord Calvert = 219 kr på Systembolaget
Moms = 43,80
Alkoholskatt = 144,64
SB's fasta vgift = 2,7
SB's marginal = 4,42
Kvar = 23,44
Importören ska betala frakt till SB, lagerhållning, frakt från Canada. Stor volym så priset blir inte jättehögt, men låt oss säga 10 kr i hanteringskostnader per flaska. Kan vara lågt räknat.
Sen vill nog importören tjäna några kronor per flaska. Säg 5 kr.
Kvar till producenten är då 8,64 kr och då ska det betala för flaska, etikett, buteljering och whisky.

info från Magnus Fagerström

Whiskyköp på nätet nästan OK

NU ÄR DET fritt fram att handla alkohol från utlandet via Internet för svenskarna. Rent lagligt alltså, fast i whiskykretsar har näthandlandet varit utbrett länge. Anledningen är att en stor del av världens samlade utbud av maltwhisky inte finns att tillgå inom landet. Idag kl 10 föll domen i EU-domstolen som underkände svenska statens folkhälsoargument för förbud mot privatimport. Domstolen skriver: "Importförbudet har till syfte snarare att främja Systembolaget som distributionskanal för alkoholdrycker än att allmänt begränsa alkoholkonsumtionen. Importförbudet kan således inte anses ändamålsenligt för att uppnå syftet att skydda människors hälsa och liv."

Haken är att nätköparen fortfarande uppmanas erlägga svensk alkoholskatt, varje direktimport via nätet skall anmälas till tullen som sedan skickar inbetalningskort. Detta i enlighet med en annan EU-dom i november 2006. Problemet är då att varan dubbelbeskattas, internetbutiken med säte i UK eller Tyskland kan inte exportera sprit utan lokal alkoholskatt och moms annat än till företag med spritimportlicens, alltså våra importörer. Med tanke på tullens knappa resurser och den lavin av spritförsändelser som är att vänta lär få rapportera in köpen, folkmoralen menar att det räcker med att betala skatt en gång och då gärna i landet där varan omsätts.

Mediarapporteringen kring domslutet fokuserar på billig sprit. För whiskyfolket handlar det bara delvis om bästa pris, gäller köpet en standardwhisky tillgänglig via Systembolaget är den ofta billigare här än utomlands. Men den vanligaste orsaken till fjärrköp är tillgänglighet, precis det som domen riktar in sig på, merparten av det ofantliga utbudet av maltwhisky finns inte ens i Sverige, i de fall Systembolaget listar udda buteljeringar är de pågrund av små volymer väsentligt dyrare. Staten slåss likt en Don Quijote mot väderkvarnar, sjunkande skatteinkomster förorsakar panik i systemet. En politisk lösning måste till där skatten sänks rejält för att minska fjärrköpen. Samtidigt bör Sverige fullt ut erkänna principen om varors fria rörlighet där skatt erläggs i avnämarlandet.

Världsnyheter inom Whiskybranschen

Port Ellen och Brora skall återöppnas


Port Ellen, Islay och Brora, på Sutherlands östkust, betraktades båda som överskott och stängdes 1983 under en dyster period för Scotch Whiskey-industrin.

Sedan dess har de blivit de mest prisade single malt Scotch whisky som finns, eftertraktade av samlare och finsmakare, och lockar allt högre priser för sina årliga Special Release-tappningar och på auktion.

Diageo sa: "Beslutet är delvis ett svar på ... krav från befintliga entusiaster, men det speglar också den starka tillväxten i Scotts-marknaden och möjligheten att skapa nya generationer whisky-konsumenter."

Det återinförda Port Ellen-destilleriet kommer att vara inrymt i en ny byggnad på platsen, med nya pannor skapade från detaljerade register, medan Brora kommer att renovera det stängda distilleriets befintliga byggnader och enstaka pannor.

Rosebank återöppnas också


Ägare av Glengoyne och Tamdhu singelmalts, har kommit överens om att köpa Rosebanks Falkirk site från nuvarande ägare Scottish Canals och har separat förvärvat Rosebanks varumärke och lager från destilleriets tidigare ägare Diageo.

Upp till £ 12m kommer att investeras de närmaste åren för att få Rosebank tillbaka till produktionen, med ande som körs av stillbilderna senast 2019.

All utrustning måste installeras i den gamla destillationsbyggnaden, inklusive tre pannor för trippeldestillation, plus wormtubskondensatorer, i ett försök att replikera Rosebanks historiska stil av sött, blommigt Lowland single malt.

Produktionskapaciteten kommer att likna den som planeras för de snart återupptagna Port Ellen och Brora destillerierna - någonstans mellan 500 000 och 1 m liter alkohol per år.

Rosebank upphörde produktionen 1993 när ägaren UDV (nu Diageo) mothballed platsen på grund av kostnaden för att uppgradera sitt avloppsreningsverk samt problem med vägtrafik.

Box Destilleri AB miljonsatsar och bygger ut både produktionen och besöksverksamheten

Den svenska whiskyproducenten Box Destilleri AB möter en allt större efterfrågan både nationellt såväl som internationellt. Dessutom ökar intresset för att besöka destilleriet. Därför har bolaget beslutat att genomföra en mångmiljoninvestering i ökad produktionskapacitet och i besöksverksamheten..

Investeringen omfattar två nya kopparpannor, sju nya jäskar samt ombyggnationer inne i destilleriet. Den utökande kapaciteten fordrar även viss förstärkning på personalsidan i produktionen. Investeringsplanen innehåller även att ett nytt lagerhus sannolikt byggs inom den närmaste femårsperioden, vilket kompletterar de övriga och stärker områdets attraktionskraft.

- Vår årliga produktionskapacitet på drygt 100 000 liter LPA (liters pure alcohol) räcker inte för att tillgodose marknadens intresse. Därför har vi beslutat att tredubbla kapaciteten till 300 000 liter LPA, säger Box Destilleris vd Thomas Larsson.

Vidare har bolaget beslutat att utöka satsningen på destilleriet som besöksmål. Intresset för vad Höga Kusten och Box Destilleri har att erbjuda ökar ständigt och Box Destilleri är redan idag ett av regionens mest eftertraktade konferens- och turistmål. För att tillgodose den växande efterfrågan från större grupper till restaurang- och konferensavdelningarna innehåller investeringsplanerna sålunda även att besökscentret utvidgas och anpassas för framtida behov.

- Det är mycket glädjande att så många intresserar sig för våra produkter och att vår verksamhet lockar whiskyentusiaster, företag och turister från hela världen. Den här satsningen gör att vi tar position som ett av den nya whiskyvärldens mest ambitiösa destillerier, säger Thomas Larsson.

                               Lite nytt från Hunter Laing!

Om du inte visste det, har vi nu öppnat något av en "Ardnahoe outpost" på Islay. Ardnahoe Distillery Shop ligger på Islay House Square, Bridgend - ca 15 minuter från platsen för det framtida destilleriet. För några månader sedan fick vi nyss om att den välkända foto och bildaffären Islay Studios behövde mer utrymme och skulle flytta sin verksamhet till en större enhet. Vi tog vår möjlighet, och efter en del färg och en del hyllinstallation föddes vår första detaljhandel. Butiken öppnades officiellt klockan 2 på fredagen den 26 maj av Stewart Laing. Förutom att kunna köpa vår Islay-exklusiva KINSHIP, kan besökare i butiken bläddra bland ett brett urval av whisky och rom. Vår KILL DEVIL-rom har hittills varit särskilt populär hos den lokala Islay-befolkningen, av någon anledning ...! Dessutom har vi installerat ett virtuellt verkställande headset i affären så entusiaster kan ta en rundtur i destilleriet innan det ens har byggts. Vi kommer att vara närvarande i Bridgend åtminstone tills destilleriet har byggts, och efter det, vem vet ...

När det gäller framstegen vid destilleriet har arbetet varit väldigt bra där också. Förra månaden hade vi en liten ceremoni på platsen för att markera den första läggningen av betong. Scott Laing drog spaken för att frigöra cementen, medan Andrew var den första som kastade mynt i (hoppas på lycka till!) Under festivalen bjöd vi nyfikna besökare att se vår framsteg. Förhoppningsvis vid festivalen nästa år kommer de inte att känna igen platsen.

Vänliga hälsningar,

Ardnahoe Distillery Team


Bildande av whisky klubb är på gång medlemmskap kostar 100:- och då får man rabatt på provningar i klubbens regi och möjlighet att köpa whisky genom klubben. Mer tillkommer kanske senare. 

Startar denna klubb för att fler skall få möjlighet att köpa trevlig whisky som inte går att köpa i handeln. Inga förpliktelser följer med medlemskap.

Första steget är att ni kontaktar antingen Thomas eller Flemming om ni är intresserade av att ansluta till klubben.